Toertocht Alphen a.d. Rijn – Ter Aar

Toertocht Alphen a.d. Rijn – Ter Aar
8/7/2007, Alphen aan den Rijn, Dieter van der Schilden

Na vele jaren werd een oude klassieker uit de kast gehaald ‘ De toertocht Alphen a/d Rijn – Ter Aar’ . In de herinnering van vele ouderen een zeer gezellig gebeuren. rnNa de start bij de WSV Zegerplas liep de route via de Zegerplas en het Aarkanaal de Leidsevaart in. Vanaf het kluunpunt bij Langeraar kon men met een windje in de rug de Langeraarse Plassen op naar het clubhuis van de SC Ter Aar. Daar wachtte de deelnemers en supporters een BBQ.
Met spanning werd gewacht hoeveel deelnemers aan de start zouden verschijnen. Kennelijk sprak de tocht tot de verbeelding, want er stonden 30 deelnemers en deelneemsters aan de start! Van hen had alleen Zegerplasvoorzitter Gerard de Smits (53) de toertocht in het verleden meermalen gemaakt.
Gestart werd in twee groepen: eerst de ‘beginnelingen’ en vervolgens de meer geroutineerde surfers, die eerst nog een ronde over de Zegerplas maakten.
Na het slechte weer van de laatste tijd werkten de weergoden zowaar mee al stond er helaas niet veel wind.
De eerste groep werd op het Aarkanaal al snel ingelopen door de tweede en aan de kop nestelden zich de routiniers Johan van der Lippe, Gerard de Smits en Bart King.
Dit drietal liep steeds verder weg van de volgende groepen. Daar wachtte men dikwijls na het passeren van een brug of een ander obstakel op elkaar om onderling steun te verlenen. Door de zwakke wind werd de tocht voor velen uitermate zwaar en de bezemwagens op de kant moesten gezien de tijd enige malen in actie komen. Knap was daarom de prestatie van de 60-jarige Harry Egberts van Ter Aar, die in de voorste gelederen bij zijn clubhuis arriveerde.
Iedereen was het er over eens, dat de tocht weer op het programma moest worden genomen. Volgend jaar in omgekeerde richting: Van SC Ter Aar naar WSV Zegerplas in Alphen aan den Rijn.