Op- & Aftuigen

Een belangrijk deel bij het windsurfen bestaat uit je surfset op de juiste manier op- en aftuigen. Met een goed opgetuigd setje kan vaar je sneller en heb je meer controle op het water. Je kan ook je setje trimmen afhankelijk van de weersomstandigheden. In het kort, een vlakker zeil bij veel wind, een boller zeil bij weinig wind. Hieronder volgen de stappen om je zeil netjes te kunnen op- en aftuigen.

Benamingen

Benamingen van het engels naar nederlands:

 • Outhaul – uithaler –  achterkant giek
 • Downhaul – neerhaler –  onderkant zeil
 • Luff- mastslurf lengte (mast + verlenger)
 • Boom – Giek lengte

Optuigen

Belangrijk!! Voordat je gaat optuigen bekijk je eerst de weerssituatie, hoeveel wind staat er, uit welke richting komt de wind.

Hieronder is stap voor stap uitgelegd hoe je je surf setje vaarklaar maakt, :

  1. Zorg dat alle spullen (surfplank , diabolo, vin, zeil, mast, giek, verlenger, aantrek tool, etc.) aanwezig zijn voordat je gaat optuigen zodat je niet van je zeil hoeft weg te lopen.
  2. Plank neerleggen en doe de diabolo in de mastrail. Leg je plank altijd met de kont tegenwind en dus zonder vin zodat de plank bij veel wind niet weg kan waaien.
  3. Stel je giek en verlenger in op de goede lengte. De gegevens vind je op de zeilzak, op het zeil, op de mast en op de giek.
  4. Zet de 2 mastdelen in elkaar. Blijf tijdens het optuigen opletten of ze goed in elkaar blijven. Als de mast niet helemaal in elkaar geschoven is kan tijdens het surfen de mast breken. Sommige masten blijven uit elkaar schuiven, doe er dan tape omheen.
  5. Rol je zeil uit met de wind mee, tegenwind wordt immers zo’n bende.
  6. Doe de mast in het zeil en schuif hem boven de cambers tot iets verder dan halverwege het zeil. Als je te ver en te hard door duwt kan de mastslurf beschadigen. Ga naar de giekopening. Trek met een hand de mastslurf een stukje naar beneden en schuif met de andere hand de mast verder naar boven (opstropen) tot de mast goed in het dopje zit boven in het zeil. Controleer als je dit doet ook of je mast goed in elkaar zit.
  7. Steek de verlenger in de mast. Neerhaler touw rijgen, niet kruisen en lichte spanning er op zetten. Gebruik de maximale lengte van het touw voor minimale spanning.
  8. Giek erop doen bij de opening bij de mast
  9. Giek vastknopen bij de uithaler, deze moet erg strak worden aangetrokken.
  10. Cambers op de mast doen, 1 hand op de zeillat leggen en met de andere hand de camber er op drukken.
   1. Schieten de cambers eraf 🡪 Neerhaler spanning strakker & uithaler strakker.
   2. Willen de cambers er niet op 🡪 Neerhaler losser & uithaler strakker
  11. Neerhaler heel strak aantrekken.
  12. Nu kan je de uithaler iets losser doen om het zeil wat boller te maken. De latten spanners, als dat nodig is, aantrekken tot er geen plooien meer in het zeil zitten.
  13. Kijk nu even of je cambers netjes recht op de mast zitten. Deze willen wel eens blijven hangen bij het aantrekken van je neerhaler waardoor ze scheef zitten
  14. Controleren of de neerhaler spanning voldoende is, erg belangrijk!! Zet je voet tegen de mastvoet en trek het zeil met het ophaalkoord omhoog. Trek nu aan beide kanten van de giek het zeil aan zodat de wind in het zeil komt. Als het zeil makkelijk omklapt (roteert) dan is de neerhaler spanning voldoende. Zoniet, dan neerhaler strakker trekken tot het zeil goed roteert. Kijk meteen of de giek op de goede hoogte staat.
  15. Werk eerst je neerhaler touw weg om je mastverlenger en doe daarna de tagstrap er op, vast is vast. Je mag nu ook de ritsen bij de cambers dicht doen.
  16. Zeil vast maken aan het board
  17. Vin onder je plank schroeven

Aftuigen

Belangrijk!!! Zorg ervoor bij het aftuigen dat je eerst je zeil weer opgerold hebt en ruim daarna alle losse spullen op. Dus blijf bij je zeil dan kan die ook niet wegwaaien.

Hieronder is stap voor stap uitgelegd hoe je je surf setje aftuigt:

  1. Haal je vin onder je plank vandaan
  2. Koppel je zeil los van de plank en leg je plank met de kont in de wind.
  3. Trek je uithaler weer helemaal strak. Het zeil wordt nu minder bol. Dit is erg belangrijk. Doe je dit niet dan kost het erg veel moeite om de cambers eraf te halen of kunnen je zeillatten breken.
  4. Doe de ritsen op je zeil open.
  5. Laat je neerhaler een stuk vieren/losser, gebruik hierbij de maximale lengte van het touw.
  6. Druk de cambers eraf. Druk met een hand voorzichtig op de zeillat en duw met de andere hand de camber naast de mast. Lukt dit niet, laat dan de neerhaler verder vieren, en kijk of je punt 4 wel goed hebt gedaan.
  7. Haal nu de volledige spanning eraf bij de uithaler, laat deze rustig vieren.
  8. Haal je giek er af.
  9. Haal nu de volledige spanning eraf bij je neerhaler en haal de verlenger uit de mast.
  10. Haal nu je mast eruit.
  11. Rol je zeil op. Hier zijn een aantal manieren voor.
   1. Vanaf onderaf oprollen tot ongeveer halverwege het zeil, hierdoor waait het zeil minder snel weg. Rol hem het zeil nu vanaf de top helemaal op.
   2. Haal stukje voor stukje je mast eruit en rol hem vanaf de top op.
   3. Mast of giek op de onderkant van het zeil leggen en zeil vanaf de top oprollen
  12. Ruim nu de rest van je spullen op.
  13. Controleer voordat je naar huis gaat altijd nog even of je niets hebt laten liggen op het veld.