Joris van Essen verdient status NOC/NSF

Windsurfclub Ter Aar

Joris van Essen verdient status NOC/NSF

Windsurfer Joris van Essen (14 jaar) van surfclub Ter Aar blijft maar winnen. Onlangs werd hij Nederlands kampioen onder 15 jaar en zelfs 3e in het overall klassement onder 17 jaar. Dit laatste is extra bijzonder omdat hij vanwege zijn leeftijd nog met een kleiner zeil vaart dan zijn oudere concurrenten.

Vorig weekend voegde hij daar ook nog eens het open Belgisch Kampioenschap aan toe. Na een reeks van 6 wedstrijddagen, verdeeld over het seizoen, mocht hij zich tot kampioen laten huldigen in het hol van de leeuw, tot verdriet van de Belgen.

In mei 2009 werd al duidelijk dat het om een veelbelovende windsurfer gaat. Joris schreef toen als eerste Nederlandse surfer The Dutch Youth Regatta op zijn naam. Dit prestigieuze internationale zeilevenement wordt elk jaar gehouden in Workum en staat met name onder de zeiljeugd goed aangeschreven.

Op zijn eerste WK Techno 293, het standaardmateriaal voor de jeugd, presteerde hij eveneens naar behoren. Na een intensieve week wist hij een 26ste plaats in de wacht te slepen in een veld van 66 deelnemers. Door deze prestatie komt hij in aanmerking voor de zogenaamde ‘˜beloftestatus’™ in het talentenprogramma van het NOC/NSF. Hiermee is Joris de 3e windsurfer van STA die deze status bereikt. Met zijn uitverkiezing voor de jeugdselectie kan hij de komende periode hard werken aan zijn progressie. Het eerstkomende evenement is het EK in Cadiz in januari 2010.

Matthijs van Essen/Martien Vermeulen