Wedstrijdlicenties windsurfen

Bron KNWV

Wedstrijdlicenties windsurfen
Een geldige startlicentie is noodzakelijk. Alleen windsurfers die geregistreerd zijn, kunnen deelnemen aan officiële wedstrijden. Een startlicentie is een registratiebewijs waaraan ook het zeilnummer is gekoppeld. Zo”n licentie kun je aanvragen bij het Watersportverbond als je lid bent van een vereniging.

Van de startlicenties worden niet alleen de zeilnummers geregistreerd en toebedeeld,. Ook worden van de licentiegelden wedstrijden ondersteund, wordt er invloed uitgeoefend op de olypmische surfontwikkelingen en worden er talentonwikkelingsprogramma”s ontwikkeld om maar een paar zaken te noemen.

Wil jij dat er goed georganiseerde wedstrijden blijven bestaan? Wil jij dat de olympische klasse voor het windsurfen blijft bestaan (en daarmee de financiele, promotionele, sportechnische, etc… ondersteuning van het NOC*NSF!)? Wil jij dat het Watersportverbond blijft investeren in de ontwikkeling van windsurftalent? Wil jij dat het Watersportverbond praktijk- en theorieprogramma”s blijft ontwikkelen om de wedstrijdsurfer te ondersteunen? Zorg dan dat je startlicentie in orde is als je aan Nationale wedstrijden meedoet!

Jeugdlicenties
In 2006 werd er een jeugdlicentie ingevoerd. Op de peildatum 1 maart (deze datum is om systeemtechnische redenen gekozen) wordt er gekeken of men 18 jaar is of ouder. Indien men op die datum 17 jaar of jonger is, geldt het jeugdtarief. Het jeugdtarief is †13,10 bij automatische incasso. Betaalt men met een acceptgiro dan zijn de kosten †15,60. Voor volwassenen bedraagt het tarief †26,00 bij automatische incasso of †28,50 anderszijds.

Licentiehouders
Onderstaande wedstrijdsurfers hebben een zeilnummer geregistreerd. Vanaf 2006 is het Watersportverbond actiever in het navolgen van de licenties. Wedstrijdsurfers zonder startlicentie zullen niet in de ranglijsten voorkomen. Daarnaast zal het Watersportverbond in overleg met de wedstrijdorganisaties komen tot een strengere naleving van de wedstrijdlicenties, want de activiteiten die voortvloeien uit de licentie -nkomsten zijn te belangrijk om te laten vervallen!

Per 1 mei 2007 zijn de licenties realtime gekoppeld aan het administratieve systeeem van het Watersportverbond. Dat betekent dat elke avond de laatste updates automatisch op de site worden geplaatst. Voor een overzicht van de uitgegeven Certificaten (zeilnummers) surf naar Geldige Windsurflicenties en kies klasse ‘Windsurflicentie’ uit de klasselijst.!

Licentie aanvragen
Een licentie aanvragen kun je doen middels het startlicentie_windsurfen.pdf formulier. Vul dit formulier volledig in en retourneer het naar het Watersportverbond. Nummers boven de 100 kun je vrij aanvragen als het nummer beschikbaar is. Nummers onder de 100 worden alleen toegewezen als je bewezen resultaten hebt neergezet of als je een belangrijke bijdrage levert aan de windsurfsport. Dit ter beoordeling van het Watersportverbond, de commissie windsurfen en/of het NVW. Als stelregel is een nummer onder de 10 voorbehouden aan Olympische kandidaten danwel ISAF (wereld) kampioenen, onder de 20 voor Europees kampioenen. De nummers 20 tot 80 zijn op toewijzing en alle nummers boven de 100 zijn vrij naar keuze.

Voor een overzicht van de uitgegeven Certificaten (zeilnummers) surf naar Geldige Windsurflicenties en kies klasse ‘Windsurflicentie’ uit de klasselijst.

Verenigingslidmaatschap
Als je een startlicentie aanvraagt, moet je lid zijn van een aangesloten vereniging. Zoek je een vereniging in de buurt kijk dan op deze website (In het menu watersportverbond > verenigingen).

NED of H nummer
Vroeger bestond het zeilnummer uit H en het nummer. Dat is niet meer het geval. Internationaal is doorgevoerd dat alle landen een 3 lettercode voor het land gebruiken, gevolgd door het zeilnummer. Voor Nederland is dit officieel NED.

Hoe plaats je je zeilnummer
Er zijn een aantal regels waaraan plaatsing van je zeilnummer moet voldoen. Deze regels zijn opgesteld door de wereldwijde watersportbond ISAF en terug te vinden in de Regels voor Wedstrijzeilen regel B2.4. De regel is als volgt:

1. Zeilnummers moeten in hoofdletters worden geschreven. Voor Nederland is de landcode NED gevolgd door het zeilnummer.
2. Het lettertype moet goed leesbaar zijn, bijvoorbeeld Arial (bold). Er mag maar een kleur gebruikt worden. Op monofilm is de beste kleur zwart, een andere kleur kan als deze duidelijker is. (Op een donkere achtergrond is een andere kleur dan zwart uiteraard beter)
3. De hoogte van elk karakter moet 230 mm bedragen. Tussen elk karakter moet 45 mm ruimte zitten.
4. De klassentekens moeten aan iedere zijde van het zeil eenmaal worden getoond in het deel boven een lijn haaks op het voorlijk van het zeil, getrokken vanuit een punt gelegen op een derde van de afstand van de top tot de giek. De nationaliteitsletters en zeilnummers moeten staan in het middelste derde deel van dat zeil boven de giek, duidelijk gescheiden van iedere reclame. Zij moeten zwart zijn en rug-aan-rug gezet worden op een doorschijnende witte achtergrond. De achtergrond moet tenminste 30 mm uitsteken naast de letters. Tussen de nationaliteitsletters en het zeilnummer moet een – komen en normale spaties worden toegepast.

Wat nog meer?
Zorg dat je je verzekering in orde hebt. Vraag je verzekeringstussenpersoon of wedstrijdsurfen in je WA-dekking is opgenomen of dat je je daar aanvullend voor kan verzekeren. Op alle grote, internationale evenementen moet je je verzekeringsbewijs kunnen overleggen. Zorg daarom dat je een kopy van de verzekering bij je hebt als je daaraan gaat deelnemen. Dit wordt meestal ook op het inschrijfformulier van het event vermeld.