Nick en Huub sterk in opmars in windsurfraces

'Nick
Bron: AD Sport, Henk J. de Kleijnen

TER AAR. Razen over den golven. Snelheid, vrijheid, spektakel. Daar doen ze het voor. De broers Nick (22) en Huub (16) van der Hoorn besteden elke vrije minuut aan het windsurfen. Resultaten blijven niet uit. Huub, onlangs genomineerd voor de titel sportjongen van het jaar in Nieuwkoop, maakt al deel uit van de nationale jeugdselectie.
Met de Langeraarse Plassen op letterlijk een steenworp afstand is het oefenterrein voor de surfende broers Van der Hoorn snel te bereiken. De aanhanger naast de ouderlijke woning met de tekens NED-147 (het zeilnummer van Nick) neemt elke mogelijke twijfel weg: hier huizen serieuze surfers. Sportieve prestaties wagen ook bij deze sport veel materiaal en accessoires. Alles wordt in gereedheid gebracht voor het nieuwe seizoen, dat over enkele weken van start gaat. Agenda’s worden met wedstrijddata gevuld, ambities zijn uitgesproken en in doelstellingen vertaald.

Nick (1.78 meter,72 kg) is het rustigste en meest bescheiden deel van het duo. Vorig jaar kwam hij na een zwakke seizoenstart sterk terug op zijn favoriete onderdelen Formula en Slalom. Daarmee realiseerde hij de doelen, die hij zichzelf voor de betreffende Nederlandse kampioenschappen had gesteld: respectievelijk eindigen bij de top 12 en de top 20. ,,Ik mag niet klagen. In het tweede deel van het jaar heb ik weer erg veel geleerd over mijn materiaal, dat ik nu ook steeds beter begin te begrijpen,” stelt de man die bij een familielid werkzaam is in een orchideeënkwekerij (een beroep waaraan de naam Van der Hoorn breed is gekoppeld in Ter Aar). Hij legt de lat voor de komende serie races weer wat hoger: ,,Ik wil mezelf flink gaan verbeteren. Bij het NK Formula mik ik nu op de top 8 en bij het NK Slalom wil ik bij de eerste tien eindigen.”

NIET BESCHEIDENrnJongere broer Huub (1.81 meter, 64, kg) is niet bescheiden bij het formuleren van zijn doelen. Dat past bij het branieachtige optreden van de scholier aan het Alphense Scàla College. Met zijn Techno T293, geselecteerd voor de Olympische jeugdklasse, eindigde hij in 2011 als derde in een veld van dertig deelnemers bij het Nederlandse jeugdkampioenschap. Komend jaar wil hij uitblinken op het wereldkampioenschap, dat in Nederland wordt gehouden en dat in zijn klasse zo’™n 180 deelnemers zal tellen: ,,Daar wil ik bij de eerste tien eindigen,” klinkt de jongste Van der Hoorn zeer zelfverzekerd.
Bij de feestelijke verkiezing van ‘sportjongen van het jaar welke titel een prooi werd voor wielrenner Tom Wijfje, moest Huub verstek laten gaan. Hij bivakkeerde op dat moment voor zijn eerste buitenlandse trainingsweek met de zogenoemde Techno Talents (jeugdselectie Oranje) in Spanje, Palma de Mallorca. ,,Grandioos, wat een geweldige luxe.”