Surfclub Ter Aar ontvangt €5000 van Fonds Alphen voor windfoilen

Surfclub Ter Aar (STA) heeft op maandag 15 mei jl. naast sponsoring van een lokale stichting en het Schipholfonds nu ook €5000 ontvangen van het Fonds Alphen en Omstreken voor de aanschaf van foilmateriaal. Daarmee kunnen zij de leden de mogelijkheid bieden om laagdrempelig kennis te maken met de nieuwe windfoilsport.

In de zomer van 2024 zullen de Olympische Spelen plaatsvinden in Parijs. Dat jaar zal op windsurfgebied een vernieuwend jaar zijn, het zullen namelijk de eerste Olympische Spelen zijn waar windsurfers niet op maar boven het water zullen ‘vliegen’. Deze nieuwe sport heet windfoilen en wordt mogelijk gemaakt door de zogenoemde foil, een soort vliegtuigvleugel, die onder het board door het water beweegt en daardoor lift genereert. Het windfoilen is in de afgelopen twee surfseizoenen enorm aan het groeien.

Windfoilen bij STA

Het is voor de surfvereniging uit Ter Aar dan ook belangrijk om met de tijd mee en ook te gaan focussen op windfoilen in de lessen en wedstrijden. Om deze sport mogelijk te maken is er nieuw materiaal nodig op het water. Voor de Olympische klasse is er gekozen voor de iQFOiL, hier trainen de topsporters in Nederland dus ook mee. Daarnaast is er nog veel meer windfoil materiaal voor alle niveau’s en leeftijden. De focus van STA ligt vooral op jeugdmateriaal waar goed op getraind kan worden maar waar ook wedstrijden mee gevaren kunnen worden. 

Met het genoemde sponsorgeld zal STA acht iQFOiL junioren sets aanschaffen om surflessen mee aan te bieden. De trainers worden op dit moment opgeleid om ook op het nieuwste foil materiaal les te kunnen geven. Zo is er al een cursus verzocht door het watersportverbond en windfoilen.nl om de trainers snel veel bij te leren. Ook zal er op de eigen plas veel getraind worden om de foils in detail te leren kennen en om lesplannen op te stellen. Volgend lesseizoen zullen de eerste cursisten ook op het foil materiaal les krijgen.

Fonds Alphen

Fonds Alphen en omstreken steunt jaarlijks maatschappelijke initiatieven in Alphen a/d Rijn en omgeving. Het afgelopen jaar (2021) ondersteunde het met ruim € 310.000,- initiatieven die ervoor zorgen dat verenigingen en stichtingen allerlei projecten kunnen opstarten/uitvoeren op het gebied van kunst, cultuur, maatschappij, onderwijs, gezondheid en sport. Overigens werden, door Corona, niet alle initiatieven ook uitgevoerd. Voor zover mogelijk hebben de aanvragers uitstel gekregen om hun initiatief op een later moment uit te voeren.