Kantine / Bar-dienst instructies

Als je als lid een bardienst gaat draaien dan zijn er een aantal dingen die er van je verwacht worden. Lees deze tekst dus goed door zodat je tijdens de bardienst precies weet wat je moet doen.
 

Verantwoord alcohol schenken

Ten eerst moet je als bar personeel een IVA (instructie verantwoord alchoholschenken) certificaat sport halen. Het is namelijk van belangijk dat er verwantwoord met alcohol wordt omgegaan op onze club. Er wordt hier ook op gecontroleerd door de Gemeente.
 
Om het IVA certificaat te halen kan je een korte cursus online volgen op de de site van NOC-NSF. Via de volgende link http://nocnsf.nl/iva kun je de cursus volgen en de test doen. Maak hier eerst een account aan op de website en vul de volgende gegevens in:
  • Provincie: Zuid-Holland
  • Gemeente: Nieuwkoop
  • Branche: Sportvereniging
  • Vereniging: Surfclub Ter Aar
  • Sport: Watersport

Na het aanmaken van het account kan je de korte cursus met instructievideo’s volgen en vervolgens de toets maken. Deze test bestaat uit ongeveer 15 vragen. Aan het einde van de toest zie je of je geslaagd bent. Ben je niet geslaagd, dan is dat geen probleem je kan net zolang proberen totdat je het gehaald hebt.

Zodra je geslaagd bent kan je het certificaat downloaden en zelfs ergens opslaan. Wij vragen je om het digitale pdf te e-mailen naar de secretaris (secretaris@surfclubteraar.nl)

Als club willen wij zoveel mogelijk mensen (leden en bijvoorbeeld ouders van leden) in ons bestand hebben staan die de IVA cursus hebben gevolgd. Dit is dan ook een oproep aan jullie om de test te doen en het certificaat voor de club te gaan halen. Het kost je gemiddeld ongeveer een kwartiertje van jullie tijd.
Ook al hebben jullie misschien al eerder de cursus gevolgd kan het geen kwaad om de test te doen.
 

Taken tijdens de bardienst

Vóór alle shifts:

  • Kijk even rond in de keuken om te kijken waar alles staat.
    • Er is één vriezer voor frituur & tosti’s
    • Één koelkast is voor blikjes & AA
    • Één koelkast voor ander fris, sauzen en beleg
    • Één koelkast voor bier
    • In de kasten staan borden, bestek, bakjes, pannen en ander keukgerei
    • In de opbergkasten staat een magnetron, airfryer, kookplaat en allerei voorraad zoals patatbakjes en bierfiltjes.
  • Betalingen (prijslijst staat op de muur)
    We hebben een sumup pinautomaat. Het is eigenlijk heel simpel, je toetst een bedrag in (bijvoorbeeld 7, 5, 0  voor €7,50) en drukt op de groen knop, vervolgens kan de klant betalen. Er kan er ook contant betaald worden, er ligt wisselgeld in een van de lade’s (alleen aanwezig bij evenementen). Verder kan er ook nog met surfbonnen betaald worden, die liggen onder de kassa lade of hebben leden zelf bij zich. Als er een lid een nieuwe bon wilt kopen mag er een nieuwe bon gepakt worden en moet het nummer op de bon (rechtsboven) afgestreept worden op de administratielijst die in de kassala licht. Mocht dit niet duidelijk zijn, vraag dan even om hulp aan een van de aanwezige bestuursleden.

Ochtend shift (09:30 – 13:30):

  • Koffie/Thee zetten voor alle deelnemers, het eerste kopje is gratis
    Koffie, thee en filters liggen in een van de keukenlades bij de wasbak.
  • Kas tellen
    Op de dag van het evenement ligt er een etui met wisselgeld in de la met de kassa. Het is de bedoeling dat het geld aan het begin van de dag geteld wordt om te checken of het klopt (als het goed is er er altijd 50 euro wisselgeld). Het is ook handig om het wisselgeld uit te splitsen in de kassa.
  • WC’s schoonmaken, toiletpapier bijvullen
  • Bar staan
  • Kaas en/of ham en tostibrood ontdooien
  • Witte puntjes ontdooien
  • Tosti’s klaarmaken voor de lunchpauze (in de vriezer ligt soms al voorraad, deze ontdooien)
  • Airfryer ed klaarzetten
  • Inschrijvingen verzorgen (intekenen en betalen), dit gaat in overleg met de wedstrijdcommissie
  • Consumptiekaarten klaarleggen n.a.v. de inschrijflijst (is handig omdat het er heel veel zijn en je anders blijft zoeken)
  • Rond 13:00 uur zal de pauze van de westrijd zijn, dan zal het dus even erg druk zijn. Als het goed is, is de persoon van de middag shift dan al aanwezig zodat je samen de pauze kan doen.
  • Vanwege de drukte is het handig is het handig om bestellingen op een kladblok te schrijven en ze af te strepen wanneer je ze aan iemand geeft.  De tosti’s zijn altijd erg populair.
  • Lunch maken voor de wedstrijdleiding
    Vraag even aan de wedstrijdleiding of zij wat te eten of drinken willen, dat krijgen ze van de club.

Middag shift (12:30 – 16:30)

  • Bar staan
  • Rond 13:00 uur zal de pauze van de westrijd zijn, dan zal het dus even erg druk zijn. Als het goed is, is de persoon van de ochtend shift dan nog aanwezig zodat je samen de pauze kan doen.
  • Vanwege de drukte is het handig is het handig om bestellingen op een kladblok te schrijven en ze af te strepen wanneer je ze aan iemand geeft.  De tosti’s zijn altijd erg populair.
  • Lunch maken voor de wedstrijdleiding
    Vraag even aan de wedstrijdleiding of zij wat te eten of drinken willen, dat krijgen ze van de club.
  • Kas tellen
    Aan het einde van de dag als de bar sluit moet de kas geteld worden. Het eindbedrag en de hoeveelheid verschillende munten & briefjes moet opgeschreven worden op het papier in de portemonee.
  • Tosti’s die over zijn in de vriezer leggen.
  • Ham & kaas dat over is gebruiken om tosti’s te bellegen en die vervolgens in de vriezer leggen.
  • Consumptiekaarten opruimen.
  • Vuilniszakken vervangen en weggooien in de container buiten.
  • Afwassen en bar schoonmaken.
  • Airfryer en koffiezetapparaat schoonmaken.
  • Bijvullen koffie/thee ed.
  • Wasgoed meegeven aan iemand of zelf mee nemen om te wassen.
  • Boodschappenlijstje maken en zorgen dat iemand boodschappen gaat doen.