Verbond betreurt besluit ISAF over windsurfen

Bron: Watersport Verbond, donderdag 5 juli 2012

In de windsurfwereld is met verbazing en teleurstelling gereageerd op het feit dat windsurfen na de Olympische Spelen 2012 geen Olympische discipline meer is. Het Watersportverbond betreurt het genomen besluit om het windsurfen van de Olympische lijst af te voeren. Lees hieronder een kort interview met Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond, over dit besluit van de International Sailing Federation (ISAF).

Wat vindt het Watersportverbond van deze beslissing?
Het Watersportverbond betreurt het besluit van de ISAF. Het Watersportverbond voelt ook mee met alle windsurfers, ouders, vrijwilligers, medewerkers in verenigingen en klassen waarmee samen het windsurfen is opgebouwd en waarvoor een toekomstbeeld nu verstoord is. Met deze mensen worden bestaande korte termijn afspraken nagekomen en zal met hen naar de toekomst worden gekeken. Voor talentontwikkeling betekent dat bijvoorbeeld dit jaar nog wel een afvaardiging gaat naar het EJK en ISAF WJK.

Het Watersportverbond respecteert de ISAF besluiten, omdat deze via democratische weg tot stand zijn gekomen. Voor alle duidelijkheid; het Watersportverbond heeft voor het windsurfen gestemd, omdat er in Nederland een goede nationale en internationale infrastructuur voor het windsurfen is opgebouwd, zowel de ‘˜reguliere’™ wedstrijdsurfer als de talenten op weg naar de top. Daarnaast heeft Nederland een serieuze medaillekandidaat voor de Olympische Spelen 2012 en zijn er getalenteerde windsurfers op weg naar 2016.

Zijn er gevolgen voor de overige windsurfdisciplines?
Dit alles heeft overigens nauwelijks consequenties voor het windsurfen buiten de Olympische RS:X. Naast de Olympische klassen wordt de wedstrijdsport namelijk in Nederland in circa 80 andere klassen/disciplines beoefend. Het Watersportverbond zal zich hiervoor onverminderd blijven inzetten. Naast de Olympische RS:X bestaan tenslotte vele andere takken van windsurfen die alle een internationale top kennen en dus bestaansrecht hebben. NK’™s, EK’™s, WK’™s en PWA-events blijven gewoon bestaan. Voor de Youth Olympic van 2014 is de Bic Techno zelfs aangewezen als surfboard voor de leeftijdscategorie 15/16-jarigen.

Onderneemt het Watersportverbond nog verdere actie?
Kiteboarden M/V is tijdens de ISAF Annual Meeting van mei 2012 in plaats van het Windsurfen (RS:X) M/V gekozen als Olympisch Event in 2016. Dit ondanks dat Nederland voor het Windsurfen heeft gestemd. Nederland volgt de internationale ontwikkelingen op de voet en is inmiddels in gesprek met andere landen over de te volgen strategie.