Voorzitter met Schipholfonds cheque van 6500 euro

Wij gaan vliegen! Schipholfonds schenkt cheque voor windfoilen

Surfclub Ter Aar heeft op vrijdag 17 maart een cheque ontvangen van het Schipholfonds voor de aanschaf van foilmateriaal. Daarmee kunnen wij (nieuwe) leden de mogelijkheid bieden om laagdrempelig kennis te maken met de nieuwe windfoilsport.

In de zomer van 2024 zullen de Olympische Spelen plaatsvinden in Parijs. Dat jaar zal op windsurfgebied een vernieuwend jaar zijn, het zullen namelijk de eerste Olympische Spelen zijn waar windsurfers niet op maar boven het water zullen ‘vliegen’. Deze nieuwe sport heet windfoilen en wordt mogelijk gemaakt door de zogenoemde foil, een soort vliegtuigvleugel, die onder het board door het water beweegt en daardoor lift genereert. De bijbehorende surfklasse heet de iQFOiL klasse. Deze gaat gepaard met WK’s, EK’s en NK’s. Het windfoilen is in de afgelopen twee surfseizoenen enorm aan het groeien.

Het is voor ons als surfvereniging, het eerste stapje voor beginnende surfers, dan ook belangrijk om met de tijd mee te gaan en ons ook te gaan focussen op windfoilen in onze lessen en wedstrijden. Met deze nieuwe sport kunnen we de jeugd enthousiast houden en opleiden tot nieuwe windfoil talenten.

Foilmateriaal

Om deze sport mogelijk te maken is er nieuw materiaal nodig op het water. De foils onder het board zijn nieuw, de boards worden ook anders gebouwd zodat ze de kracht van de foils kunnen dragen, en de zeilen worden anders ontworpen zodat ze op een bepaalde manier druk leveren waardoor het foilen sneller gaat.
Inmiddels is er veel foil materiaal op de markt. Voor de olympische klasse is er gekozen voor de iQFOiL, hier trainen de topsporters in Nederland dus ook mee. Daarnaast is er nog veel meer windfoil materiaal voor alle niveau’s en leeftijden. Onze focus ligt vooral op jeugd materiaal waar goed op getraind kan worden maar ook wedstrijden mee gevaren kunnen
worden.

Wat wij als surfvereniging zoeken is eenheid in materiaal waardoor kinderen echt met elkaar kunnen strijden op het water, i.p.v. te winnen door beter materiaal. Zo kan er dus in één klasse gevaren worden door alle jeugd.

Op dit moment wordt er in samenwerking met het Watersportverbond bepaald welk foilmateriaal de standaard wordt voor surfverenigingen. Grote kanshebber is de Techno Wind Foil, of TWF, dit is een nieuwe internationaal erkende jeugdklasse ontworpen en gefabriceerd door het Franse merk Tahe (vroeger BIC). Daarnaast wordt ook onderzocht of het haalbaar is direct in de olympische IQFoil klasse van Starboard in te stappen.

Olympische iQFOiL klasse
Techno wind foil klasse