Einde Holland Winsurfing Series

Dieter van der Schilden:

Aan alles komt een einde.
Medio 1990 werd ik voorzitter van het KNWV Windsurfdistrict Zuid-Holland met Rolf Westen als secretaris. Wij organiseerden op instapniveau wedstrijden bij een aantal Zuid-Hollandse windsurfverenigingen. Oudere surfers die nog oude planken hadden zoals rondbodems en het leuk vonden nog eens wat te surfen deden al spoedig mee.
Alles voer in één klasse, prijzen waren er voor senioren en jeugd. Doordat de jeugd beter begon te varen dan de senioren, eisten zij zowel de senior als de jeugdprijzen op. Toen besloten wij een aparte jeugdklasse in te stellen. Voorgeschreven board werd de internationale jeugdplank de Tiga Aloha. Interessant werd het toen we ineens een wereldkampioen in ons midden hadden (Joeri van Dijk).
De districten verdwenen, alleen het Zuid-Hollandse deel bleef bestaan. Na een aantal reorganisaties, Aalsmeer, Amsterdam en Almere sloten zich bij ons aan, zetten wij onder de naam Holland Windsurfing Series het beleid voort, met als motto wij varen altijd (tenzij het onverantwoord is) en iedereen mag mee doen.
Rolf en ik zorgden voor de planning en de organisatie op de wal, de gastvereniging zorgde voor het water gebeuren en de prijzen. Het bescheiden inschrijfgeld ging naar de gastvereniging.
Gevaren werd in een aantal klassen (Open 7.8m2, Open 9.5m2, Bic Techno OD onder de 13, 15 en 17 jaar, Bic Techno boven 17 jaar).
Uit de vele kleine beginnertjes zijn tal van goede surfers en surfsters voortgekomen. De laatste in de rij Wereld en Europese kampioenen zijn Kiran Badloe en Lilian de Geus.
Klassen die hier buiten vielen (bijv. Rondbodems) mochten mee doen, maar werden apart geklasseerd.
Zo werden wij het platform voor de Konaklasse en de begonnen nieuwe Windsurferklasse LT.
Maar de wereld verandert.
Rolf is in 2014 gestopt om gezondheidsredenen en ik heb de organisatie sedertdien in mijn eentje met af en toe wat ondersteuning gerund.
Het Techno Talent team is overgestapt op het foilen, de Windsurfers LT hadden voor 2020 een eigen competitie gepland.
Bleven eind 2019 over enkele verenigingen, die een redelijke hoeveelheid clubwedstrijd surfers hadden, maar waarvan er maar een enkeling ook bij de andere verenigingen ging varen, eigenlijk te weinig om nog een aantrekkelijke serie te organiseren.
In het afgelopen rampjaar 2020 moest alles worden afgelast.
Ik ben nu 85 jaar en heb met pijn in het hart besloten met de organisatie van de Holland Windsurfing Serie te stoppen.
Dank aan de 9 verenigingen die in de afgelopen 25 jaren jaren als gastheer zijn opgetreden:
SC Ter Aar, WSD Plané, WSV Almere Centraal, WSV Vlietland, PZV Amsterdam Windsurfing, WSC Reeuwijk, SV Windkracht en mijn vereniging WSV Zegerplas (in willekeurige volgorde).
Verder dank ik het Watersportverbond dat jaren geleden besloten heeft de HWS te steunen met een eigen pagina op de website van het Verbond en dat destijds toegestaan heeft dat wij mensen mee konden laten varen zonder wedstrijdlicentie als promotie voor het windsurfen.